De största sand art-tävlingarna i världen

Bland de tio största sand art-tävlingarna hittar du flest tävlingar i USA, men även Nya Zeeland, Storbritannien, Nederländerna, Kanada och Australien anordnar tävlingar. Tävlingarna erbjuder ett brett utbud från klassiska sandslott till flera meter höga skulpturer. Sand är ett flyktigt material men mästerverken bevaras så gott det går så att många hinner se dem innan de förgås.

“The Hawaii Sand Festival” i Hanalei, Hawaii, USA, är en festival för alla. Där finns fyra olika kategorier att tävla i vilka är för barn under 12, ungdomar 12–17, nybörjarnivå och tävlingsnivå. Välkända sandskulptörer bjuds in för att visa hur man bygger skulpturer. Tävlingen är icke vinstdrivande och man vill väcka medvetenhet och uppskattning för öarna.

Är sandslott en ny fluga?

Sandslott har troligen byggts i alla tider så länge människan har haft tid och lust att bygga. Tävlingar och festivaler uppkom mer organiserat för drygt femtio år sedan och The Sand and Sea festival i Kalifornien har bland annat hållit på sedan 60-talet. Ett flertal tävlingar har bara funnits några år, men många av dem växer snabbt och blir alltmer etablerade.

En tävling som har vuxit snabbt och nu är väletablerad är Hampton Beach Master Sand Sculpting Competition i New Hampshire, USA. Det började med att den lokala konstnären Greg Grady fick i uppdrag att skapa en del av New Hampshire i sand. Resultatet var en succé och blev startskottet för en återkommande festival.

Två av de tio största sand art-tävlingarna i världen

Den största tävlingen äger rum i Galveston, Texas, USA och har anordnats i över tjugo år. Arrangör är American Institute of Architechts vilket garanterar en hög ambitionsnivå och riktiga mästerverk. Deltagarna i tävlingen kan bestå av arkitekter, designers och ingenjörer som tar skoveln i handen och skapar mästerverk. I Texas pågår skapandet under fem timmar och komplexa sandfigurer träder fram.

En annan av de största tävlingarna äger rum i Surfers Paradise i Australien och heter ”Sand Safari, Australien Sand Sculpting Championship”. Varje år får tio skulptörer delta. Varje skulptur kan bli upp till 4 meter hög och bestå av 10–25 ton sand. Eventet varar under två veckor och 2019 var temat “Disney friends” med bland annat Lejonkungen.

Det lilla i det stora

The Sand Sculpture Festival” i Somerset, England, började blygsamt 2006 då två personer byggde en gigantisk King Kong av 30 ton sand. Nästa år kom åtta konstnärer som använde 120 ton sand. Eventet har sedan vuxit för varje år och 2015 användes 4 000 ton sand av 15 sandskulptörer. Byggandet pågår åtta timmar per dag under nio dagar.

På Magdalen Islands, Quebec, Canada är det fortfarande sandslotten som är i fokus. Tävlingen har funnits i 25 år och avser endast sandslott. Över 500 deltagare har en dag på sig att bygga i de fyra kategorierna; vuxna, familj, freestyle och animation. Vill man hinna se det mesta får man rådet att lägga åtminstone tre timmar av sin tid med att kika runt.

Kan man bygga allt av sand?

Elvis har byggts i sand, King Kong, städer, länder, filmtema – allt är möjligt. Damon Langlois vann första pris 2019 i Texas med sin sandstaty ”Liberty Crumbling” där man kan se en bekymrad Abraham Lincoln med handen för ansiktet sittande på sin sandtron. Det var den 23:e sandfesten och den drog hela 35 000 åskådare till Port Aransas i Texas.

Finns det pengar i sand?

Priserna för bästa skapelse varierar, men det ligger troligen mer ära än pengar i många av tävlingarna. Som exempel kan nämnas Galveston där förstapristagaren får en guldpokal, tvåan en silverspade och trean en bronsspade. Hampton Beach Master Sand Sculpting Competition erbjuder dock priser till ett värde av 15 000 dollar. Så det kan löna sig att kolla upp tävlingsvinsterna.