Känd street art

Street art misstas lätt för att bestå av endast graffiti men det är så mycket mer. I begreppet ingår snarare all den konst som hittas på gator i städer. Det innebär att det inte begränsas till målningar eller teckningar. Även affischer, klistermärken och skulpturer klassas som street art. Tanken och grundidén bakom street art eller gatukonst bygger på att stadens invånare tar ansvar för att utsmycka sin stadsmiljö för att göra den mer personlig och fungera platsskapande genom att tillföra sammanhang och mening genom konsten. Viss gatukonst utförs även i propagandasyfte.

Det är ofta som street art anses vara olaglig mycket på grund av att det utförs i det offentliga rummet. Antagligen bidrar graffiti till det dåliga ryktet eftersom det många gånger handlar om olovlig skadegörelse på allmänna ytor. Ett känt exempel på street art i Sverige är rondellhundarna. Idag förekommer street art i de allra flesta städer och populariteten har ökat. Synen på street art har genomgått en resa när det gäller acceptans. Gatukonsten representerar något som utmanar samtidigt som det många gånger är ett vackert inslag i stadsbilden.

Banksy

En av de mest kända namnen som dyker upp inom street art är Banksy. Namnet är egentligen en pseudonym och personen bakom är en engelsk graffitikonstnär vars riktiga identitet förblir anonym. De böcker som har getts ut i Banksys namn är skrivna i namnet Robin Banksy. Banksy är även bland annat politisk aktivist och regissör. När det gäller konstverken är de politiska och med sociala kommentarer som inte sällan är satiriska. De görs i stencilstil kombinerat med graffiti och hittas idag på gator, väggar, gatuskyltar och broar runtom i hela världen.

Olek

En annan känd konstnär är polska Olek. Hon heter egentligen Agata Oleksiak. Hon är född 1978 och bor idag i New York. Den street art hon gör inkluderar bland annat skulpturer, installationer och fiberkonst. Hon är särskilt känd för en installation med en lägenhet klädd i virkning. Oleks street art har ställts ut i länder som USA, Storbritannien, Tyskland, Brasilien, Frankrike, Spanien, Sverige och Polen. Olek är an aktiv förespråkare för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och sexuell jämlikhet. Hon belyser förtryckande lagar och visar sin solidaritet. Olek vill med sin street art bidra med färg, liv och överraskningar på gatorna.

Faith47

Faith47 är en sydafrikansk konstnär som har haft egna utställningar i bland annat New York, London och Johannesburg. Hon ses som en av de mest berömda sydafrikanska gatukonstnärerna och har även nått framgångar internationellt. Några kända verk är The Freedom Charter, The Taming of the Beasts och The Long Wait. Hon är en av världens kändaste kvinnliga gatu- och graffitikonstnärer. Faith47s arbete har presenterats i bland annat The Guardian och The New York Times. Hennes tekniker är självlärda och hon började redan 1997. Hon använder sig bland annat av material som har hittats och räddats, stadsväggar och canvasduk.

Tristan Eaton – Audrey of Mulberry

Den sista kända street artisten som vi tar upp är Tristan Eaton från Kalifornien. Han är inte bara verksam inom street art utan även som illustratör och leksaksdesigner. Tristan Eaton är kanske mest känd för sin ikoniska väggmålning med namnet Audrey of Mulberry som han skapade på Manhattan 2013. Målningen föreställer en färgglad bild av Audrey Hepburn, stjärnan i den populära filmen Breakfast at Tiffany’s. I bakgrunden finns en röd tegelvägg som kompletterar motivet. Han har studerat på New York School of Visual Arts. Hans verk visas exempelvis på Museum of Modern Art i New York.