Några av världens mest kända skulpturer

För att ett konstverk ska räknas som en skulptur ska det vara tredimensionellt. Skulpturen har en kropp, det vill säga att den har en, vad man kallar, materiell rymd. Det som skiljer skulpturer från byggnadskonsten är att skulpturen tjänar estetiska ändamål till skillnad från materiella ändamål. Materialen varierar men är ofta sten, metall, glas eller trä. Tekniker som används vid tillverkningen är exempelvis stenhuggeri, gravering och gjutning. I skulpturerna ingår ofta någon form av symbolik. Några vanliga återkommande attribut är djur, kors, nycklar och svärd. Skulpturen representerar inte sällan en människa eller en historisk händelse av betydelse.

Runt om i världen finns det en oöverskådlig mängd av diverse skulpturer. En del skulpturer flyttas omkring, några finns replikerade medan andra utgör huvudattraktioner och mötesplatser i olika städer och även fungerar som landmärken för huvudstäder runt om i världen. I denna artikel går vi igenom några av de mest kända skulpturerna i form av Frihetsgudinnan, sfinxen i Giza, Cristo Redentor och Nike från Samothrake. Några skulpturer som inte tas upp här som också är välkända är till exempel Den lille havfrue i Köpenhamn, Venus från Milo, som föreställer kärleksgudinnan Afrodite, David av Michelangelo och Kolossen på Rhodos.

Frihetsgudinnan – en symbol för demokrati

Frihetsgudinnan är en av världens absolut mest kända skulpturer. Skulpturen finns i New York och föreställer en kvinna med en strålande krona. Hon har slaveriets kedjor under fötterna och i ena handen har hon en fackla som är rest mot himlen. I den andra handen har hon en tavla med datumet 4 juli 1776 inristat, vilket är datumet då USA blev självständigt och grundades. Idag symboliserar skulpturen frihet och demokrati för många. Frihetsgudinnan är 46 meter hög och gjord i kopparplåt. Skulpturen kännetecknar New York och USA och besöks av miljontals turister varje år.

Den egyptiska sfinxen i Giza

En annan välkänd skulptur är sfinxen i Giza. Den föreställer en farao med lejonkropp och är gjord i så kallad kolossalformat. Den finns i staden Giza, sydväst om Kairo i Egypten. Det är inte bekräftat hur gammal skulpturen är men den tros vara byggd runt 2 600 f.Kr och den ska i så fall ha byggts parallellt med pyramiderna. Vad gäller placeringen verkar det som att sfinxen ska vakta vägen till farao Chefrens pyramid i området. Den saknar näsa men det är oklart hur det har gått till. Sfinxen var ett vanligt motiv i det gamla Egypten.

Kristusskulpturen Cristo Redentor

Kristusskulpturen Cristo Redentor som blickar ut över Rio de Janeiro i Brasilien måste bedömas som en av världens mest kända skulpturer. Den finns placerad på ett 710 meter högt berg (Corcovado) och är självfallet en symbol för kristendomen med sitt motiv av frälsaren som står med kärleksfulla öppna armar till folket. Den är hela 30 meter hög och skapad av skulptören Paul Landowski. I dagligt tal, särskilt i Brasilien, kallas den för Cristo Redentor. Skulpturen invigdes 1931 och genomgick en större renovering 2010. Kristusskulpturen Cristo Redentor syns över hela Rio De Janeiro.

Nike från Samothrake

En annan känd skulptur är Nike från Samothrake. Denna är 245 centimeter hög, utförd i marmor och föreställer den grekiska gudinnan Nike. Skulpturen Nike från Samothrake ses som ett av den hellenistiska konstens (grekisk konst från 300–30 f.Kr.) största mästerverk. Skulpturens konstnär tros vara från den grekiska ön Rhodos. Skulpturen resten ungefär 190 f.Kr. och hittades senare år 1863. Den restes på ön Samothrake i Egeiska havet för att minnas en seger i ett sjöslag. Om du vill se skulpturen Nike från Samothrake finns den idag på Louvrens konstmuseum i Paris.