Sand art – konst av sand och vatten

Sand art är konstverk som skapas genom att man formar skulpturer i sand, med hjälp av vatten. Tack vare de fysiska egenskaper sanden får när den är fuktig, kan konstnärer forma stora, avancerade konstruktioner med två enkla ingredienser. Men att göra skulpturer är inte det enda man kan skapa med sand. Det går även att framställa målningar med enbart färgad sand. Detta är tradition i Indien och Asien, och bland den amerikanska urbefolkningen. Denna visuella konst i alla dess former blir allt mer populär, och allt fler använder sand art som ett sätt att uttrycka sin kreativitet.

Sand art finns i alla dess former men hur gör man egentligen när man framställer skulpturer i sand, och vad är kraven för att det ska räknas som en äkta sandskulptur? Hur går det till att måla med sand? Det är många kända konstnärer som med enkla medel levererar otroligt vackra verk. Men det skiljer sig lite i olika delar av världen, och det har funnits en rad olika former av sand art genom historien.

Hur man gör sandskulpturer

Även det minsta barnet vet att när man försöker bygga ett sandslott av torr sand, så går det inte. Sanden bara rinner iväg och håller inte formen. Men i våt sand skapas det små “vattenbryggor” mellan sandmolekylerna. Bryggorna hålls samman av vattnets ytspänning. Sandskulpturer byggs genom att man staplar våt sand, och modellerar det till skulpturer. Endast sand och sött kranvatten eller salt havsvatten får användas. Sedan tar man bort sand så att rätt form bildas. Man får inte använda några stöttande strukturer eller förpressade former. Professionella sandskulptörer använder heller inte vanlig sand från stranden, utan flodsand uppblandad med lera.

Sandmålning

En annan form av sand art är att måla med sand. Denna konstform har utövats i en rad olika kulturer. Modern sandmålning går till så att man häller ut färgad sand, eller andra pigment från krossade mineraler eller kristaller på en yta. En del konstnärer lägger även till pulveriserat kol för att få en större palett att måla med. Detta kallas också för “torrmålning” och har på grund av sin flyktiga natur en viktig symbolisk betydelse. För att sanden ska hållas kvar så lägger konstnären sist av allt på ett lager av fernissa.

Kända konstnärer inom sand art

Sandmålaren Brian Pike gjorde år 1985 ett porträtt som föreställde Margaret Thatcher. Tavlan är framställd av färgad sand och järnfilspån, som hänvisar till Thatchers smeknamn “The Iron Lady”. Brian Pike bor i Hampshire, England. Han använder flerfärgad sand i sina verk och inspireras av sin barndom på Isle of Wight. En annan känd sandkonstnär är skulptören Melineige Beauregard, som är baserad i Kanada. För henne är skapandet av sandskulpturer en spirituell upplevelse. Hon har bland annat vunnit tävlingen “Quick Sand” i Florida och kom år 2011 på första plats i en kanadensisk sandskulpturtävling.

Sandmålning i världen

Sandmålning, där man häller färgad sand i mönster, har utövats traditionellt i många kulturer över hela världen. Tibetanska munkar brukar måla sandmandalas, vilket på tibetanska kallas “dul-tson-kyil-khor”. Det tar flera dagar att framställa en mandala, och när den är klar förstörs den omedelbart. Detta görs för att munkarna ska påminnas om allts förgänglighet. Den amerikanska urbefolkningen brukar också skapa sandmålningar. Medicinmannen i Navajo-folket målar löst med färgad sand på marken i en helig byggnad, och låter sanden rinna mellan fingrarna. Målningen görs i upp till tusen traditionella mönster. Varje målning ses som en spirituell, levande varelse.